Story of ELVINE

Som äkta göteborgare med hamnen, humor och dåligt väder i blodet har staden blivit själva grunden för vår existens. Det oförutsägbara vädret har drivit oss att designa rejäla, funktionella jackor för en stadslivsstil och som invånare i Sveriges andra stad med en stark arbetarkultur känner vi oss bekväma i en enkel kollektion. Men bäst av allt är den trevliga atmosfären i Göteborg, som har gjort ELVINE till ett sprudlande och välkomnande varumärke för alla människor.

Daniel Mänd – Grundare och Kreativ Chef

From Estonia with love

ELVINE grundades 2001 av den svenske gatukonstnären Daniel Mänd. Han döpte företaget till ELVINE som en hyllning till sin mormor Elvine Mänd, en principfast sömmerska från Estland som flydde till Sverige och Göteborg på 50-talet. Hennes kreativa barnbarn ärvde hennes passion för hantverk, genuin kvalitet och ett stort öga för detaljer.

Daniel växte upp i Göteborgsförorten Kortedala och ville skapa något som representerade honom och Göteborgs oslipade gatukultur men som också integrerade hans mormors historia.

ELVINE föddes, och har sedan dess erbjudit casual no-nonsense kläder med en touch av smarthet och bra passform för en avslappnad urban livsstil. Med andra ord sophisticated clothes for unsophisticated behaviour som passar sidewalks rather than catwalks.

We love Gothenburg

Hamnstaden Göteborg är hjärtat och själen i ELVINE. Vi finner stor inspiration i den trevliga atmosfären – ett avslappnat och vänligt bemötande kombinerat med ett stort sinne för humor och ett lekfullt förhållningssätt.

Vårt arv är djupt rotat i en ödmjuk arbetarkultur, på ELVINE är vi stolta över att göra prisvärda, men snygga kollektioner för alla typer av människor i de flesta situationer.

Och sist men inte minst är Göteborg känt för kraftigt regn och blåst, vilket har haft stor inverkan på ELVINE när det gäller vårt fokus på att designa snygga jackor med funktionella egenskaper. ELVINE gör helt enkelt jackor för en uthärdlig livsstil i både Göteborg och andra städer.

På ELVINE är vi mycket stolta över vårt utvecklingsarbete när vi designar och producerar våra karakteristiska jackor.

Dedicated maker of jackets

Från det ögonblick som ELVINE lanserade vår första jacka har vi förknippats med fantastiska jackor. Detta var inte ett medvetet beslut, men att bo i en stad där det ena minuten faller kraftiga regn och hård vind och nästa stund spricker himlen upp för att bjuda på lite sol bara för att låta regnet ta över igen en timme senare, det var bara naturligt att funktionella jackor för en smart urban livsstil stack ut på kollektionsagendan.

På ELVINE är vi mycket stolta över vårt utvecklingsarbete när vi designar och producerar våra karakteristiska jackor. Vi lägger mycket tid och kraft på att hitta nya intressanta tyger, vadderingar och annat material, och smarta detaljer, passformer och lösningar eller tekniker för att ständigt utveckla nya up-to-date jackor. Eftersom vi har arbetat med samma leverantörer och fabriker sedan starten känner vi dem väl och har sett till att vi delar samma grundläggande värderingar när det kommer till arbetsförhållanden, djurens rättigheter, miljöansvar och andra viktiga etiska frågor.

We love our friends

ELVINE samarbetar ofta med vänner och andra duktiga personer, som den välkända gatukonstnären Ekta som har skapat t-shirttryck, eller Ollio som målade en underbar väggmålning i vår butik i Stockholm. Och vi har lyssnat på kreativa personer i Shanghai, Reykjavik och Tokyo för att skapa de ultimata funktionella jackorna för deras specifika städer.

Självklart ger vi också tillbaka till vårt samhälle. Under flera månader erbjöd vi Creators Inn, ett hotellrum där kreativa människor från hela världen kunde bo gratis. Och vi körde en kampanj tillsammans med reklambyrån Forsman&Bodenfors där varje sålt par jeans gav någon i nöd ett boende för en natt.